Destinatii turistice in Judetul Bihor

Judeţul Bihor a fost înzestrat cu numeroase valori naturale și culturale, fiind un reper pe harta turistică a României, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini. Poziția geografică, în partea de nord-vest a țării, face din acesta o zonă de tranzit pentru turiștii străini care aleg să viziteze România sau turiștii români care călătoresc în străinătate.

Concentrate în destinații turistice cu un grad de atractivitate ridicat, obiectivele turistice din Bihor satisfac cele mai diverse motivații și asigură posibilitatea practicării diferitelor tipuri de turism (turism de recreere,curativ ,cultural etc.) și forme de turism (alpinism, drumeţii, cicloturism, climatoterapie, sporturi de iarnă etc.).

Pasionații de drumeții pot străbate Munții Bihor, Vlădeasa, Pădurea Craiului și Codru – Moma pe traseele turistice amenajate care travesează locuri de un pitoresc aparte, precum: Platoul Padiș, Valea Sighiștelului, Defileul Crișului Repede, Platoul Vașcău etc. Cei care vor să practice activități pline de adrenalină (rafting, kayaking, canyoning, tiroliană, via ferrata), se pot aventura pe sectoare de râu cu ape învolburate sau pot surmonta obstacole naturale folosind tehnici de alpinism. Fascinanta lume subterană poate fi explorată de iubitorii  de speoturism, Bihorul adăpostind cea mai mare densitate și varietate de forme și fenomene carstice din România, unele cu statut de superlativ.

Pentru cei care vor să se relaxeze într-un mediu sănătos, să-și tonifice corpul și mintea, le stau la dispoziție stațiunile turistice balneoclimatice de la Stâna de Vale, Băile Felix și Băile 1 Mai. Dacă iubești sporturile de iarnă, poți să alegi pârtiile din satul de vacanță Vârtop, dotate cu instalații moderne de transport pe cablu. Iar dacă te atrag valorile create de oameni de-a lungul timpului, poți vizita clădiri de patrimoniu cu importanță arhitecturală, istorică și culturală, care reprezintă surse de informații importante privind viața culturală și spirituală a locuitorilor județului Bihor din diferite perioade, pe scurt un tezaur cultural bine conturat. Un punct de maxim interes pentru turiști, în cee ace privește clădirile de patrimoniu, este municipiul Oradea, înscris în circuitul international al orașelor Art Nouveau. Așezările rurale își atrag vizitatorii prin atmosfera ancestrală, prin elementele de arhitectură populară (locuinţa țărănească de lemn, anexele gospodăreşti, instalaţiile de tehnică ţărănească, biserici de lemn etc.), prin obiceiuri și meșteșuguri care conferă identitate locului, precum: olăritulul (ceramica albă de Vadu Crișului, ceramic roșie de Leheceni), prelucrarea artistică a lemnului (lada de zester de la Budureasa), împletiturile din paie, papură şi pănuşi (satele de pe valea Ierului şi Barcăului), popdoabe din mărgele (zgărdanele cu mărgele roşii, albe, negre şi verzi, cu motive geometrice, de la Drăgoteni, Giulești și Beiuș), încondeiatul ouălor (Drăgoteni, Lazuri de Beiuș, Budureasa etc.), pictarea icoanelor pe sticlă și pe lemn (Beiuș, Roșia, Budureasa), lutieritul (vioara cu goarnă de la Budureasa, Finiș, Lazuri de Roșia) etc.

Atracțiile turistice din județul Bihor sunt concentrate în șase destinații importante, însă apar și disparat, dar pot fi integrate unor circuite turistice.

Accesul în destinațiile turistice din județul Bihor este facilitat de infrastructura aeriană, rutieră și cea feroviară. Transportul aerien este deservit de Aeroportul Internațional Oradea care asigură legătura rapidă cu capitala ţării, Bucureşti, dar și cu alte destinații europene. Transportul feroviar este facilitate de magistrala feroviară care traversează județul Bihor: Bucureşti – Braşov – Sighișoara –Teiuș – Războieni – Cluj-Napoca – Oradea. Principalul nod feroviar este municipiul Oradea, care asigură legătura cu oraşele şi comunele din judeţ, oraşele şi comunele din alte judeţe şi cu ţările europene.

Transportul rutier se caracterizeză prin accesibilitate, favorizând accesul și în arealele în care celelalte forme de transport nu au pătruns încă. Principalele drumuri care traversează judeţul Bihor sunt:

  • drumul european E 671 (traversează principalele oraşe din Câmpia de Vest: Salonta-Oradea-Săcuieni-Valea lui Mihai, facilitând legătura cu judeţele Arad şi Timiş, în partea de sud şi cu judeţul Satu Mare, în partea de nord), care se suprapune cu DN 79 (Arad – Chişineu Criş – Salonta - Oradea) şi cu DN 19 (Oradea – Carei - Satu Mare - Sighetu Marmaţiei). Din drumul național DN 19, din oraşul Săcueni se desprinde DN 19B, care asigură accesul spre comuna Abram,facilitând legătura cu judeţul Sălaj, în est.
  • Drumul european E 60 se suprapune cu drumul national DN1 şi leagă municipiul Oradea de localitatea Borş, facilitând legătura în vest cu Ungaria, iar în partea de est cu judeţul Cluj. Din DN1 se desprinde drumul național DN 1H care asigură accesul între oraşul Aleşd şi Şinteu, facilitând legătura în est cu judeţul Sălaj.
  • Drumul european E 79 se suprapune cu drumul național DN76 care traversează municipiul Oradea și staţiunea balneoclimatică Băile Felix facilitând legătura în sud cu judeţele Arad şi Hunedoara și cu drumul national DN 75 care asigură legătura între comuna Câmpani şi drumul național DN 76.