Biserica de lemn Hotar

Biserica de lemn Hotar cu hramul ,,Sfântul Gheorghe” din localitatea Hotar (comuna Țețchea)

Biserica de lemn ,,Sf. Gheorghe” este amplasată la aproximativ un kilometru de localitatea Hotar, în vechea vatră de locuire a hotărenilor, lângă aceasta aflându-se și un cimitir.

În lucrarea ,, Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei” (Godea Ioan, 1996), se menționează faptul că biserica ,,Sf. Gheorghe” din Hotar a fost ridicată în urmă cu 300 de ani, respectiv în anul 1714. Data construcției a fost inscripționată pe bârna de sus a portalului de la intrarea în tinda bisericii. În anul 1880 au fost aduse unele modificări construcției inițiale. Pictura interioară a bisericii a fost realizată în trei etape: cea mai veche datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea; a doua datează din anul 1881, iar a treia a fost realizată de pictorul Muller Kảroly în anul 1883.

Biserica de lemn din Hotar a fost construită pe o fundație din piatră de râu și are o înălțime de aproximativ 18 m. Pereții sunt din bârne de gorun, cu îmbinări în formă de T. Din punct de vedere arhitectural, biserica de lemn din Hotar prezintă următoarele caracteristici: absida altarului este poligonală, decroșată, cu cinci laturi, turnul clopotniței are forma coifului hexagonală, iar acoperișul navei și turnului este din șindrilă și prezintă o evazare la bază. La exterior, pereții bisericii sunt înconjurați de un brâu (motivul funiei), acesta fiind întrerupt doar în dreptul intrării. Consolele au profiluri lobate, iar ancadramentul intrării prezintă decorațiuni sculptate (două brâuri cu modelul funiei, paralele, curbate la partea superioară, care cuprind între ele o succesiune de frunze trilobate). La intrarea în pronaos și naos, ancadramentul este asemănător intrării principale. Biserica nu are prispă, iar intrarea se află înspre sud.

Datorită vechimii și arhitecturii de ansamblu, biserica de la Hotar a fost inclusă în Lista Monumentelor Istorice, ca edificiu de importanță națională (grupa valorică A).

  • Biserica Hotar

    Biserica Hotar

    Azi, ramasa singura in mijlocul lanurilor de grane, la aproape un kilometru de vatra satului Hotar, cimitirul si biserica de…

    Detalii